Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

News

· Creen tres llacunes a l'estany de Banyoles per recuperar hàbitats desapareguts (01/12/05)

14-07-2010:CAM - El Punt / Oriol Mas - Els treballs d'habilitació començaran la setmana vinent i estaran enllestits el mes d'abril.

La setmana que ve començaran els treballs per crear tres llacunes a l'entorn de l'estany de Banyoles, a les zones de Can Morgat i Amaradors-Lió. L'objectiu d'aquestes llacunes serà el de recuperar hàbitats, ambients aquàtics i bosc de ribera perduts antigament per l'assecament de terrenys per a la creació de conreus. Aquesta és la fase més important, després de la creació del Consorci de l'Estany, en el desenvolupament del projecte Life de la Unió Europea de restauració d'ambients aquàtics. Si bé la creació de les noves llacunes serà ja una realitat entre el març i l'abril del 2006, durant la resta de l'any s'enllestiran altres aspectes en diverses zones, com ara l'eliminació d'espècies exòtiques i la millora i creació de recorreguts a peu.

Els treballs d'adequació començaran per la zona d'Amaradors-Lió i el Mas Herbeig, on es restauraran els terrenys de la zona d'arribada del mundial de rem. Les obres consistiran en aquest punt en la integració de la mota on hi ha les graderies permanents amb la resta del terreny, se suavitzaran els pendents, i es crearà una mota que minimitzi l'impacte de la carretera d'Olot. També es potenciarà el bosc autòcton de ribera, plantant-hi espècies com ara salzes i freixes, i de prats de tipologia mediterrània, tant humits com secs. Això afectarà 5.500 m2 i costarà gairebé 18.500 euros.
Pel que fa a la zona d'Amaradors-Lió, s'adequarà el terreny per crear-hi la llacuna d'Amaradors, que s'alimentarà de les aigües sorgents de l'estanyol de Ca n'Ordis i la riera de Lió. La llacuna estarà inundada permanentment en gairebé 2.000 m2, si bé en gran part de l'any ocuparà més de 6.300 m2. Això és degut al fet que seran llacunes de caràcter mediterrani i que l'aigua no hi estarà estancada, i així els mesos d'estiu el volum d'aigua disminuirà. En aquest espai, però, s'actuarà en gairebé 12.000 m2, on es recuperaran i potenciaran hàbitats d'interès comunitari i ambients per a espècies d'amfibis i rèptils.
Aquest mateix procediment és el que s'utilitzarà a Can Morgat, on es crearan dues llacunes de 11.960 i 16.000 m2, respectivament, que s'alimentaran de la riera homònima. En aquest punt, també es reconvertiran camps de conreu en prats i cultius d'agricultura ecològica, i es crearà un camí i una zona d'ús públic d'esbarjo per potenciar l'interès dels visitants. Els terrenys, adquirits per la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya, també serviran per a ocells hibernants i per potenciar poblacions autòctones de peixos. La resta d'accions -vegeu gràfic- es faran abans d'acabar el 2006.



Site map Contact Home Life Project