Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

News

· El Projecte Life avança ( 20/08/05)

14-07-2010:CAM - Consorci de l'Estany - Es restauraran els espais de la zona d'arribada del camp de regates i es crearà un camí a la zona d'Amaradors-Lió i dues llacunes temporals.
pregoner_21.jpg

Ortofoto de la punta nord de l'Estany, on es faran les actuacions

Durant aquesta tardor, l'entorn de l'Estany serà objecte d'importants accions de restauració ambiental que tindran com objecte la potenciació i millora dels ambients naturals propis de la conca lacustre, l'arranjament d'espais degradats i la millora de l'accessibilitat a l'entorn.

Les accions responen a les previsions del projecte europeu Life-Nature de "Restauració dels Ambients Aquàtics de Porqueres i Banyoles" però també al marc general de preservació i revalorització del patrimoni natural, finalitat per la qual ha estat creat el Consorci de l'Estany.

· Restauració del medi
En concret es pretén restaurar els espais afectats per les instal·lacions temporals que es van implantar amb motiu del campionat del món de rem Banyoles 2004, la creació d'un camí pedestre al sector d'Amaradors-Lió, i la construcció de llacunes mediterrànies a les finques que han estat adquirides recentment per part de l'Ajuntament de Banyoles, l'Ajuntament de Porqueres i la Fundació Territori i Paisatge als indrets de Can Morgat i Lió.

El nou camí pedestre d'Amaradors-Lió, amb un cost aproximat de 30.000 €, sufragats íntegrament per el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, permetrà diversificar els paisatges pel qual el visitant local o forà passeja en donar la volta a l'Estany, travessant freixenedes i prats dalladors. És previst que aquest rodegi la futura llacuna de Lió, obtenint magnífiques vistes sobre aquesta zona -amb l'Estany de fons escènic- des d'un mirador que s'emplaçarà en la part més enlairada del futur camí.

Les actuacions es portaran a terme durant la propera tardor, abans de la letargia d'hivern

Respecte a les obres d'arranjament de les infrastructures provisionals del campionat del món de rem Banyoles 2004, es procedirà a la retirada dels àrids que es disposaren per poder implantar graderies temporals i es potenciarà el mosaic conformat per boscos de ribera i herbassars humits, ambdós hàbitats d'interès comunitari segons les actuals directives europees de protecció de la biodiversitat. Aquestes obres suposaran al voltant d'uns 20.000 €, que són subvencionats per la Diputació de Girona.

·Llacunes temporals
Però les accions més remarcables són, sens dubte, les corresponents a la creació de llacunes temporals mediterrànies, hàbitats prioritaris segons les esmentades directives. Es construiran fins a tres llacunes -dos a Can Morgat i una al sector d'Amaradors Lió- que sumaran més de cinc noves hectàrees de zones humides.

Es comptarà amb una inversió a càrrec del projecte Life de fins a 40.000 €, distribuïts en la construcció de les basses, l'acondicionament de l'espai per permetre visites naturalístiques i tasques de revegetació i de potenciació del bosc de ribera corresponent a la riera de Can Morgat. Es preveu que aquestes llacunes mantinguin un règim mediterrani i que, per tant, sofreixin importants variacions estacionals, el que provocaria un gradient d'inundació amb una gran diversitat d'hàbitats i ambients propicis per la vegetació i la fauna.

(Font: El Pregoner - Revista municipal de Banyoles. Agost 2005 - nº 21, p.13)



Site map Contact Home Life Project