Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Actuacions de regulació de l'ús públic a l'Espai Natural Protegit de la Platja d'Espolla

27-10-2020:CAM -

• Les actuacions, fruit de dues subvencions atorgades per la Diputació de Girona, s’iniciaran el proper dimarts 27 d’octubre i afectaran l’accés als camins públics de l’entorn de la Platja d’Espolla.

Els ajuntaments de Fontcoberta i Porqueres han iniciat unes actuacions per regular i millorar l’ús públic a la Platja d’Espolla. L’objectiu general de les actuacions és la de minimitzar l’impacte dels visitants a aquesta àrea altament sensible, catalogada com a Espai Natural Protegit. Els treballs, que està previst que s’allarguin un mes, afectaran esl camins públics de la zona, que quedaran tallats mentre durin les obres.

La platja d’Espolla és un estanyol de la conca lacustre de l’estany de Banyoles, d’origen càrstic i d’aigües temporànies. S’omple quan els aqüífers subterranis que alimenten l’Estany de Banyoles van plens i l’aigua emergeix a aquesta zona a través de surgències (localment se’ls nomena “bullidors”). Quan els aqüífers disminueixen de cabal, l’aigua de la platja d’Espolla va desapareixent fins a quedarse seca. La singularitat d’aquest espai ha condicionat la fauna i la flora que l’habita, algunes elles tant peculiars que s’han adaptat a períodes d’inundació i a llargues temporades d’eixut, com és el cas de les tortuguetes (Triops cancriformis). Cal destacar també la gran quantitat i diversitat d’amfibis que hi apareixen en períodes d’inundació de l’estanyol, la majoria els quals estant catalogats com a protegits.

És precisament en aquestes èpoques quan l’afluència de visitants pot arribar a ser molt elevada i, la mancança de camins senyalitzats o l’existència de passos clarament marcats, facilita que es formin múltiples accessos descontrolats que degraden l’entorn. Cal doncs una regulació de l’ús públic que permeti compatibilitzar la visita i el lleure, amb la conservació de l’espai.

Les actuacions que es realitzaran seran, per una banda, l’arranjament i ordenació de la zona d’aparacament de visitants i d’un tram de camí existent que, quan plou queda intransitable. Per altra, s’instal·laran tanques delimitadores i elements de control de l’accés rodat i a peu, per tal de canalitzar els visitants i allunyar-los de les zones més sensibles de dins l’àrea i l’entorn de la platja.

També s’instal·laran panells informatius sobre l’espai natural protegit, així com els usos permesos i les normes a seguir. A més es senyalitzarà una ruta peatonal al voltant de la platja que formarà part de la xarxa d’itineraris de l’Espai Natural Protegit de l’Estany de Banyoles i la Platja d’Espolla.
El Consorci de l’Estany és l’encarregat de coordinar i gestionar les actuacions a realitzar.

El cost de les intervencions que s’executaran és, per una banda de 17.464,99.-€ per part de l’ajuntament de Fontcoberta i per altra de 10.436,84.-€ per part de l’ajuntament de Porqueres. Aquests actuacions es poden portar a terme gràcies a dos ajuts diferents atorgats per part de la Diputació de Girona, a través de les subvencions per al desenvolupament d’actuacions de conservació del patrimoni natural en espais d’interès natural (anualitat 2020). Els imports de l’ajut són per una banda, de 10.000,00.-€ a l’ajuntament de Fontcoberta i per altra, de 9.393,17.-€ a l’ajuntament de Porqueres.

Durant l’execució de les obres, que està previst que durin un mes, el camins públics del sector poden quedar tallats al pas de vehicles. Quan sigui possible es senyalitzarà la ruta alternativa.Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life