http://www.consorcidelestany.org/index.php?el-consorci-de-laeestany-imparteix-una-ponancia-sobre-espacies-exatiques-invasores-a-marcia

Notícies

El Consorci de l’Estany imparteix una ponència sobre espècies exòtiques invasores a Múrcia

06-02-2015:CAM -

El coordinador tècnic del projecte LIFE Potamo Fauna participa a les jornades científiques “Recuperando el bosques de ribera y sus hábitats asociados” del LIFE Ripisilvanatura 

Banyoles, 5 de febrer de 2014.

El 27 de gener el coordinador tècnic del projecte LIFE Potamo Fauna, Quim Pou, va realitzar una ponència a Múrcia sobre la “Lluita contra espècies exòtiques invasores a l’Estany de Banyoles”. Aquesta va tenir lloc en el marc de les jornades científiques “Recuperando el bosque de ribera y sus hábitats asociados” del projecte LIFE + Ripisilvanatura que va comptar amb una participació d’un centenar de persones. Les jornades es van allargar fins el 28 de gener i hi van participar experts de tot l’estat espanyol en espècies invasores. El projecte Ripsilvanatura pretén controlar l’expansió d’espècies exòtiques invasores presents a les ribes del riu Segura i afavorir la colonització del bosc de ribera per espècies autòctones.

Durant les jornades es van tractar un ampli número d’espècies, des de plantes fins a animals de diverses classes diferents. Des del LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga”, Quim Pou, va explicar que es lluita contra les espècies exòtiques a l’Estany de Banyoles; tant ara en aquest LIFE, com en l’anterior LIFE Projecte Estany. Entre les espècies invasores de l’Estany hi ha la carpa, la perca, la luciperca, el cranc de riu americà o la tortuga de Florida. Pou va comentar que el control de peixos exòtics invasors es feia a través de pesques intensives i sostingudes, per tant, a través del control demogràfic per descastament poblacional continuat.

LIFE Potamo Fauna té un pressupost global d’1’9 milions d’euros, un 50% finançats per la Unió Europea. Entre els anys 2014 i 2017 s’actua en 11 espais xarxa Natura 2000 de les comarques de Girona recuperant i conservant a llarg termini diverses espècies amenaçades. Es porten a terme reforçaments poblacionals i millores dels hàbitats d’espècies com el cran de riu de potes blanques, o diversos mol·luscs, peixos, amfibis i tortugues aquàtiques. El projecte ha permès consolidar un equip de 24 persones per quatre anys.

El Consorci de l’Estany actua com a beneficiari coordinador, i en són beneficiaris associats el Consorci del Ter, la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Forestal Catalana SA, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universidad del País Vasco-Euskal Herriko Unibertsitatea. Actuen com a cofinançadors els Ajuntaments de Banyoles i Porqueres, la Diputació de Girona, Aigües de Banyoles, SAU i el Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles.