Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

L’Arxiu Comarcal recupera i digitalitza un plànol de Banyoles de l’any 1905

20-06-2014:CPM -

L'Arxiu comarcal del Pla de l'Estany ha digitalitzat un plànol de Banyoles de l'any 1905 on es pot apreciar amb detall el recorregut dels recs de Banyoles.  També posa a disposició les ordenances d'aigües de Banyoles de 1907, el registre de finques o la memòria d'aigües. Un patrimoni d'elevat interès i que mostra la importància dels recs per a la ciutat de Banyoles.

Us adjuntem a continuació una notícia de radio Banyoles i l'enllaç a la web de l'Arxiu amb els documents disponibles.

L'Arxiu Comarcal ha recuperat un plànol de Banyoles de l'any 1905 i l'ha digitalitzat amb la tècnica de la "gigafoto". Les característiques del document i la seva restauració ses van presentar públicament al Museu Darder elñ juny de 2014.

Es tracta d'un plànol elaborat entre els anys 1904 i 1905 per encàrrec de l'Ajuntament de Banyoles per tal de controlar la utilització de l'aigua de l'Estany per a les indústries i per regar. L'arxiver de l'Ajuntament de Banyoles, Josep Grabuleda, ha detallat que el plànol es va encarregar a l'enginyer Ramon Gusinyer, que va elaborar un document abastant la part de la ciutat que utilitza els recs i la va dividir alhora en quatre zones. En elles, a més dels recs, s'hi detallen els salts d'aigua, a més d'una relació de finques i propietaris. El plànol va tenir vigència fins l'any 1960, quan es van començar a tapar els recs de la ciutat.

El plànol acompanya unes ordenances d'ús de les aigües ("Ordenanzas de aprovechamiento de las aguas del lago de la villa de Bañolas, 1907), encara vigents avui dia; una memòria descriptiva del plànol topogràfic, i una relació numerada de finques i propietaris per cada una de les quatre zones de reg.

El planell, que mesura 190 centímetres de llarg i 130 centímetres d'alçada, va estar exposat durant uns 100 anys, i amb el contacte amb la llum havia quedat molt descolorit i malmès en alguns punts. Per això, s'ha restaurat amb l'objectiu de digitalitzar-lo perquè pogués ser consultable a la pàgina web de l'Arxiu Comarcal. Es va utilitzar la tècnica de la "gigafoto", en què es van fer 84 fotografies d'alta resolució que després es van ajuntar permetent que l'usuari el pugui veure des d'una visió general i pugui acostar-se a cada detall.

La Gigafoto dels recs de Banyoles es va presentar divendres al Museu Darder de Banyoles amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius.

Notícia extreta de Radio banyoles.Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life