Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

- Les pluges aturen la construcció de dues noves llacunes a Can Morgat. (20/4/2006)

09-06-2023:CAM -

Consorci de l'estany / Diari de Girona. Les pluges aturen la construcció de dues llacunes artificials a Can morgat.

Les obres de construcció de dues llacunes artificials al sector de Can Morgat, al costat de l’estany de Banyoles, estan aturades perquè el terreny és impracticable per la maquinària pesada. Aquesta és una de les principals actuacions que s’inclouen en el projecte Life de restauració dels ambients aquàtics de Banyoles i Porqueres.

Paral·lelament, ja està gairebé enllestida la primera llacuna prevista, en aquest cas a la zona dels Amaradors, i s’està ultimant el projecte de senyalització d’itineraris. Tot això ho va explicar ahir el director del Consorci de l’Estany de Banyoles, Salvador Ros, a la presentació del tercer conte de la col·lecció d’en Blauet, un personatge, concretament un ocell, que té per objectiu divulgar els valors de la conca lacustre i fomentar hàbits de respecte envers la natura. Aquest nou volum, que porta per títol En Blauet i el retorn dels aiguamolls, està dedicat precisament a explicar el projecte Life, amb una especial atenció a les causes i conseqüències de la desaparició de les zones humides a l’entorn de l’estany.

El llibre, amb textos de Pep Gratacòs i dibuixos d’Albert Carrillo, es començarà a repartir divendres als centres escolars i es podrà adquirir el dia de Sant Jordi a la parada de l’Escola de Natura, que comptarà amb la presència dels dos autors de cinc a set de la tarda. Com a novetat, aquest any es presentarà una cançó dedicada a en Blauet que ha composat Tomàs Rodríguez.

Durant aquesta presentació, Salvador Ros va fer una valoració de les obres incloses en el projecte Life, que van començar a desenvolupar la seva part principal a mitjans de desembre. Segons va dir Ros, la llacuna artificial que s’està construint al sector d’Amaradors-Lió ja està pràcticament acabada, i només falta alguna part de sembra i plantació d’alguna espècie arbòria.

En canvi, a Can Morgat, on s’hi han de fer les dues llacunes més grans, les pluges han dificultat els treballs. En concret, el terreny va quedar molt tou i no aguantava el pes de les màquines excavadores, que ja havien començat a entrar-hi. El director del Consorci espera poder reiniciar les obres el proper mes de juny, quan el terreny ja s’hagi recuperat i les màquines hi puguin treballar sense dificultats. «Si estem uns dies que no plou hi podríem entrar, però si torna a ploure haurem d’esperar fins al juny», va dir Ros.

Una altra actuació, que també està trobant algun problema, és l’arranjament del paratge del Vilar. Fa uns mesos ja es van eliminar alguns arbres malalts i morts, i ara queda pendent una segona part, però el Consorci no ha trobat cap empresa que agafi l’obra. Ros confia poder-ho solucionar en pocs dies, i iniciar aviat l’arranjament de la Font del Ferro i de la part del paratge que va quedar malmès amb la retirada dels arbres morts.

Pel que fa a la part del projecte Life que preveu la creació d’itineraris de natura, el Consorci està acabant de redactar el projecte i de decidir la senyalització que es col·locarà en cada ruta. La intenció és poder començar a crear els itineraris i posar-hi els senyals entre l’estiu i el mes de setembre, perquè les rutes estiguin acabades a finals d’any.



Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life