Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Finalitza amb èxit el projecte Sentinella a l’Estany de Banyoles i al riu Terri.


El Consorci de l’Estany i el Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge de la Universitat d’Autònoma de Barcelona, amb la col.laboració del Museo Nacional de Ciencias Naturales del Consejo Superior de Investigaciones Cientificas han finalitzat aquest mes de novembre de 2019 el projecte PROVA PILOT PER L’ESTUDI DE LA VIABILITAT DE LA NÀIADA (Unio mancus) COM A SENTINELLA DE MALALTIES INFECCIOSES D’IMPORTÀNCIA PER A LA SALUT PÚBLICA.

El projecte ha estat cofinançat per la Diputació de Girona i l’Obra Social de la la Caixa amb 75.000,00 € i ha suposat una despesa total de 78.767,95 € executats durant el període de 1 de gener de 2018 a 15 de novembre de 2019.

La nàiada allargada (Unio mancus) és un bivalve d’aigua dolça molt sensible als canvis del medi aquàtic on viu. Presenta unes bones qualitats com a bioindicador de la salut de l’ecosistema fluvial o lacustre on viu. És un invertebrat filtrador que s’alimenta de les partícules i organismes que viuen a la columna de l’aigua i en el sediment. Filtren un gran volum d’aigua i per això acumulen i digereixen una gran quantitat de microorganismes, entre els quals es troben virus, bacteris i paràsits zoonòtics i, per tant, són d’elevat interès per la salut pública.

Els agents infecciosos que afecten a l’ésser humà i que tenen origen animal són estudiats, actualment, en el marc del concepte “Una Sola Salut” (One Health). Es tracta d’integrar el seu estudi en diferents àrees del coneixement: la salut humana, la salut animal i la salut mediambiental, de manera que es pugui enriquir amb informació transversal i pluridisciplinar de l’epidemologia de les malalties infeccioses.

Així doncs, en la prova pilot realitzada en aquest informe, s’ha assajat la viabilitat de l’espècie U. mancus com a sentinella per la detecció i monitorització de malalties infeccioses com ara el paràsit Toxoplasma gondii, (que provoca la toxoplasmosis), el bacteri Escherichia coli i el virus de l’Hepatitis E (VHE).

S’han assolit tres objectius principals:

1) Estudiar la potencialitat de U. mancus d’emmagatzemar aquests tres agents infecciosos a través de la seva exposició experimental en condicions controlades.

2) Estudiar la presència d’aquests agents infecciosos a individus de U. mancus de l’Estany de Banyoles i de la conca del riu Terri.

3) Recuperar les poblacions d’aquesta nàiade a l’Estany de Banyoles i al riu Terri a través de l’alliberament d’exemplars criats al Laboratori de cria de nàiades de l’Estany de Banyoles.

Al llarg del mes de Gener de 2020 els promotors del projecte, la Diputació de Girona i l’Obra Social de la Caixa presentaran els resultats en un acte públic.

Celebració del Dia Mundial de les Zones Humides a l'Espai Natural de l'Estany de Banyoles
El passat 3 de febrer es va fer una visita guiada a l'Estanyol intermitent de la Platja d'Espolla

Un any més el Consorci de l’Estany conjuntament amb l’associació LIMNOS i el Museu Darder, van celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides com a commemoració de la signatura del Conveni Ramsar de l’any 1971 per a la protecció dels ecosistemes aquàtics a nivell mundial. El lema d’aquest any és “No estem indefensos davant el canvi climàtic”.
Aprofitant aquesta commemoració, cada any es vol donar a conèixer una de les diverses zones humides que hi ha a la comarca del Pla de l’Estany i aquest any es va optar per l’estanyol de la Platja d’Espolla.
Així doncs, el passat diumenge 3 de febrer va tenir lloc la visita guiada a l’Estanyol d’Espolla a càrrec de Carles Quer, biòleg i membre de LIMNOS, i Miquel Campos, tècnic coordinador del Consorci de l’Estany.
Una trentena de persones van assistir a la sortida i varen poder gaudir de la descoberta del nou itinerari de l’entorn de l’estanyol d’Espolla que es va inaugurar l’estiu passat.
Durant la visita es va poder conèixer el seu singular funcionament hidrològic, que fa que s’ompli de tant en tant amb aigua provinent de l’Alta Garrotxa, així com altres singularitats com el piezòmetre situat al costat de l’estanyol que mesura la pressió de l’aigua subterrània, quina gestió es fa de l’estanyol i quins son els seus valors naturals en quant a fauna i flora i fins i tot el jaciment paleolític de l’espai.
També es va recordar els usos socials de l’estanyol i els impactes: el camp de tir, la pedrera, el camp de motocròs, la variant i el polígon industrial… Finalment es van dedicar alguns instants a parlar dels bullidors, els sorprenents triops i els amfibis, els tresors d’aquest curiós espai natural.
Les entitats organitzadores volen destacar que aquest itinerari que de moment només cobreix la meitat de l’estanyol, permet millorar la visió de la Platja d’Espolla i a la vegada regular els accessos i reduir l’impacte dels visitants sobre l’espai i disposa de plafons informatius i diorames que representen les espècies que hi habiten.
També destaquen la importància de conscienciar els visitants per tal d’evitar conductes desafortunades com les que s’havien produït els darrers anys quan l’estany s’omplia.
Podeu consultar la notícia de Banyoles Televisió aquí

Talls al vial de circumval·lació de l'Estany
El Consorci de l’Estany vol reduir la velocitat dels vehicles al vial de circumval·lació de l’Estany de Banyoles per minimitzar els atropellaments de fauna salvatge i guanyar amb seguretat per a vianants i ciclistes

Aquest dimecres 5 de setembre el Consorci de l’Estany procedirà a l'execució dels treballs del projecte titulat “Mesures ambientals al vial de circumval·lació de l’Estany de Banyoles per minimitzar els atropellaments de la fauna salvatge” en el tram del vial de circumval·lació de l’Estany (antiga GIV- 5248) entre el trencant de Cal Ferrer (nord de l'Estany) i l'església de Santa Maria de Porqueres (sud-oest). El cost de l’actuació és de 18.375 euros i és subvencionat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya a través dels ajuts destinats als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del programa de desenvolupament rural de Catalunya (2014-2020).

 

Actualment s’ha observat que com a conseqüència del bon estat del vial de circumval·lació de l’Estany els conductors de vehicles a motor circulen a més velocitat de la permesa, incomplint les normes viàries (el màxim establert és de 30km/h), creant un increment del risc de l’atropellament de la fauna salvatge i inseguretat als usuaris (vianants, esportistes, ciclistes, etc.). Així doncs, es pretén minimitzar aquest risc d’atropellament de la fauna salvatge portant a terme una sèrie d’actuacions per a reduir la velocitat dels vehicles. A més, es vol guanyar en seguretat per a vianants i ciclistes.

 

Per tant, des del Consorci de l’Estany es veuen obligats a executar unes mesures més severes de pacificació del trànsit i crear un espai de circulació viària diferenciada. El conductor ha de detectar que es troba en un indret diferent i sensible. Per això, s’instal·laran 6 bandes reductores de velocitat pintades de verd, es millorarà la permeabilitat de la via en punts d’interès per la fauna i també es modificarà la senyalització per tal d’integrar-la, a nivell paisatgístic, a l’espai natural (es pintarà en negre per darrere i suports de les senyals) ja que es tracta d’un indret d’elevada sensibilitat ambiental.

 Per altra banda, també es rehabilitarà el pas de fauna sota el pont de la riera de can Morgat, instal·lat l’any 2007. En aquest sentit caldrà la retirada de terres i la neteja de restes vegetals existents.

 Talls de trànsit

 Com a conseqüència de l’execució dels treballs del projecte serà necessari tallar completament el pas de vehicles per la via de circumval·lació (antiga GIV- 5248) entre el trencant de Cal Ferrer (nord de l'Estany) i l'església de Santa Maria de Porqueres (sud-oest) des del dimecres 5 de setembre a les 8:00h. fins el divendres 7 de setembre a les 19:00h.

 

La sortida al Pla dels Estanyols de la Puda del dia mundial de les Zones Humides desperta gran interès

Més de 65 persones assisteixen a la visita guiada pel Pla dels Estanyols en motiu de la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides. La visita va transcórrer per un nou tram d’itinerari que permet accedir als estanyols des del passeig de l’Estany, on durant tot aquest hivern s’han estat observant unes cigonyes que van amenitzar part de la sortida. 
 
L’activitat estava organitzada pel Consorci de l’Estany, Limnos i el Museu Darder i serveix per donar visibilitat a la declaració de l’espai d’interès natural de l’Estany de Banyoles com a espai Ramsar del llistat de Zones Humides d’Importància Internacional. Al voltant del 2 de febrer arreu del món es celebren activitats amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides
 

El proper 4 de febrer visita guiada al pla dels Estanyols de la Puda
Celebració del Dia Mundial de les Zones Humides 2018

Un any més el Consorci de l’Estany conjuntament amb l'associació LIMNOS i el Museu Darder, celebren el Dia Mundial de les Zones Humides com a commemoració de la signatura del Conveni Ramsar de l’any 1971 per a la protecció dels ecosistemes aquàtics a nivell mundial.

Disminueixen les captures de tortugues exòtiques del projecte LIFE Potamo Fauna el 2017

Aquest any s’han obtingut menys captures amb un esforç lleugerament inferior al del 2016 al riu Ter, però més captures a l’estany de Banyoles, especialment d’exemplars joves

S’han recapturat un gran número d’exemplars de tortuga d’estany (65) alliberats dins el mateix projecte en anys anteriors, i també 4 tortugues de rierol, moltes menys que altres anys.

Peixos, nàiades i la cigonya blanca protagonistes de l’expositor del LIFE Potamo Fauna a la Fira de Sant Martirià de Banyoles

 Un any més El Consorci de l’Estany aprofita la fira per a realitzar un muntatge per a sensibilitzar ambientalment de la importància de la fauna autòctona que viu a l’Estany de Banyoles i als rius Ter, Fluvià i Muga.

30.000 persones passen per la Fira segons els organitzadors aprofitant el bon temps del cap de setmana, destacant també que el divendres es van acollir a més de 900 escolars.

S’exposen espècies sensibles objecte del projecte LIFE Potamo Fauna com les nàiades i els peixos autòctons i també una part específica dedicada a la cigonya blanca, una espècie cada cop més habitual a la comarca.

 

Especialistes en espècies exòtiques invasores i en mol·luscs de rius i zones humides es reuneixen a Girona

En el marc del projecte LIFE Potamo Fauna, el Consorci del Ter, va organitzar la setmana del 16 al 21 d'octubre el "5º Congreso Nacional sobre Especies Exóticas Invasoras" i les "Jornades sobre estudi i conservació de mol·luscs de rius i zones humides"

Els dos últims anys s’ha repoblat amb més de 4.500 juvenils de nàiades les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga

Els alliberaments, previstos en el projecte LIFE Potamo Fauna, han permès crear 27 noves localitats i reforçar-ne 15.

En el marc del projecte europeu LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga” (2014-2017) el 6 de novembre s’ha portat a terme una roda de premsa per presentar els resultats obtinguts en la recuperació de les poblacions de nàiades de les espècies Unio mancus i Unio ravoisieri a les conques dels rius Ter, Fluvià, Brugent, Ser, Llémena, Xuncla i Riudelleques i l’estany de Banyoles. Les nàiades es troben en risc d’extinció a mig termini.
 
 
 

Activitat de voluntariat ambiental a l’Estany de Banyoles

  • Decathlon Girona i la Fundació Emys organitzen una jornada de voluntariat ambiental a la llacuna de Casa Nostra de Banyoles amb la col·laboració del Consorci de l’Estany i Limnos.
  • Més de 45 participants ajuden a la millora ambiental dels hàbitats de l’Estany de Banyoles i prenen contacte amb la natura.

L’estació mòbil de desinfecció del musclo zebrat de l’Estany de Banyoles ha desinfectat gaire bé 1.500 embarcacions en quatre mesos

Es va presentar el passat 1 de març, està ubicada a les instal·lacions del Club Natació Banyoles i s’ha finançat a través del projecte LIFE Potamo Fauna

 
Banyoles, 27 de juliol de 2017
 
Des de la seva posada en funcionament, l’1 de març, l’estació mòbil de desinfecció instal·lada a l’Estany de Banyoles per a la prevenció de la introducció del musclo zebrat (Dreissena polymorpha) ha desinfectat un total de 1.191 embarcacions tant per competicions, com estades, activitats recreatives i ordinàries. La inversió per la seva construcció i posada en funcionament va ser de 37.500 euros i s’ha finançat a través del projecte europeu LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga”.
 

El LIFE Potamo Fauna, permet ampliar el laboratori de cria de nàiades del Consorci de l’Estany i augmentar la producció d’exemplars

Per primera vegada, s’ha aconseguit obtenir juvenils mitjançant reproducció in vitro.

Banyoles, 9 de maig de 2017

Un dels objectius del projecte europeu LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga” ha estat la recuperació i consolidació de dues espècies de la nàiade allargada (Unio mancus i U. ravoisieri) (= U. elongatulus) a través de diferents estratègies de conservació: la reproducció en captivitat i l’alliberament dels exemplars joves produïts, els reforçaments poblacionals mitjançant translocacions d’exemplars adults, la infestació directa de peixos salvatges amb larves de nàiades, principalment. Totes aquestes accions s’han portat a terme per garantir la conservació d’aquestes espècies, que es troben en risc d’extinció a mig termini. Per cada acció, a més, s’han elaborat protocols pel seu correcte desenvolupament. 

Exposició: Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga.

 De l’11 d’abril al 7 de juny de 2017

L’exposició té per objectiu informar de les actuacions que es porten a terme en el projecte, donar a conèixer les diferents espècies de fauna autòctones que es volen conservar als nostres rius, així com sensibilitzar a la població sobre el perill de les espècies invasores. En la seva itinerància al Museu Darder, l’exposició es complementarà excepcionalment amb vitrines on s’exposaran exemplars de les espècies que es relacionen amb el projecte, procedents del fons del Museus Darder i el Museu Arqueològic Comarcal.

Tècnics del Consorci de l’Estany rescaten els capgrossos d’amfibis de la platja d’Espolla

El rescat es va realitzar a l’estanyol d’Espolla el 12 d’abril, un dia abans que s’assequés completament.

 
Les larves d’amfibis rescatades han estat alliberades a les llacunes de Can Morgat de Porqueres i al riu Llémena en el marc del projecte LIFE Potamo Fauna.
 
Aquesta actuació s’ha realitzat complint amb un protocol d’actuació per evitar la proliferació de malalties d’amfibis i amb les autoritzacions corresponents del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració del Grup de Recerca de l'Escola de la Natura de l’Ajuntament de Parets del Vallès.
 
Fontcoberta, 25 d’abril de 2017
 

Primeres actuacions de l'estació de prevenció d'entrada de musclo zebrat a l’Estany de Banyoles

El passat 1 de març es va presentar la nova estació de desinfecció d’embarcacions que permetrà millorar la seguretat envers el risc d’entrada d’espècies invasores a les aigües de l’Estany. El nombrós moviment d’embarcacions que hi ha i el fet de tenir les aigües de l’Estany lliures d’espècies que podrien alterar el paisatge, els ecosistemes i els usos actuals de forma molt important, i provocar un costes econòmics afegits. Per això, en el marc del LIFE Potamo Fauna,  el Consorci de l’Estany juntament amb els ajuntaments, han construït i posat en marxa una unitat mòbil de desinfecció d’embarcacions i materials que comporten un risc en l’entrada d’aquestes espècies com per exemple el musclo zebrat.Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life