Descripció científica de la zona
La zona LIC de l’Estany presenta una superfície de 1031 ha, i les àrees sobre les quals actua el projecte LIFE ocupen aproximadament 408,7 ha.
La zona està inclosa dins la Conca Lacustre de Banyoles i és el punt inferior d’aflorament d’un sistema hidrogeològic de gran extensió.
Les aigües que conformen aquesta zona lacustre provenen de l'Alta Garrotxa, a 50 km al nord, on s'infiltren a través del terreny calcari cap a l'aqüífer. L'Estany, els estanyols i les surgències configuren el punt més baix de l'ampli sistema hidrogeològic on les aigües discorren subterràniament en direcció nord-sud i, a causa d'una falla, ascendeixen dissolent les capes de guixos i calcàries. Aquesta dissolució acaba provocant enfonsaments del terreny (dolines) i dóna lloc a llacunes i surgències.
L’Estany de Banyoles està format pel conjunt de 6 cubetes i 13 punts de surgència d’aigües subterrànies. A l'entorn més immediat de l'Estany hi ha diversos estanyols permanents com el de la Cendra, el de Montalt, el de Ca n'ordis, i el de Can Cisó o el Nou que es formà el 1978. També són freqüents les llacunes temporals com la platja d'Espolla, amb una superfície de 3 ha, i les surgències del pla d'Usall.
La conca de recepció de l’Estany de Banyoles és d’uns 12,1 km2 i aporta un 20% del total de l’aigua de l’Estany; el 80% correspon a aportacions subterrànies. De les rieres que porten aigua a l’Estany, només 4 són permanents, mentre que la resta de les rieres són de règim torrencial segons les pluges. Cinc sèquies a la part sud-est són les que recullen les aigües de l’Estany.
|