Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Rescatades d'urgència 700 nàiades a la bassa del Molí, a la Garrotxa, afectada per una esllavissada pel temporal GloriaFoto: Departament de Territori i Sostenibilitat
17-03-2020:CPM -

·    Un equip tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat, del Cos d’Agents Rurals i del Consorci de l’Estany ha retornat avui a la natura els exemplars d’aquesta espècie vulnerable que havien quedat en greu perill després que una esllavissada obstruís el canal de pas de l’aigua fins a la bassa en què habitaven.

 ·    Per garantir la seva supervivència, es van traslladar al laboratori de cria de nàiades del Consorci de l’Estany a Banyoles, on s’han alimentat i mantingut mentre s’executaven les obres d’emergència per restituir el canal afectat. 

Un equip tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat, del Cos d'Agents Rurals i del Consorci de l'Estany, van deixar anar el passat dia 12 de març a la natura els 700 exemplars de nàiades (Unio mancus) rescatades d’urgència de la bassa  del Molí i del Molinot, a Sant Esteve de Llémena (La Garrotxa) a finals de gener, després que una esllavissada a conseqüència del pas del temporal Gloria obstruís el canal de reg que l’alimentava d’aigua. Aquest canal del riu Llémena és un dels pocs indrets de les conques internes de les comarques gironines on es troba aquesta espècie protegida considerada com a vulnerable.  Precisament, el canal acull una de les poblacions més nombroses de nàiade allargada en quant a quantitat i estructura poblacional del riu Llémena.

Les nàiades són uns mol·luscs bivalves (amb aspecte de cloïsses), d’aigua dolça. Catalunya compta amb cinc espècies diferents d’aquest mol·lusc, que és indicador d’ecosistemes rics i complexes. I és que el seu cicle vital depèn de la presència de determinades espècies de peixos, com la bagra i el barb de muntanya).

Els exemplars s’han deixat anar avui a la mateixa bassa d’on es van retirar ara fa gairebé un mes, amb l’objectiu de garantir la seva supervivència. I és que les fortes pluges caigudes amb el temporal, de més de 300 mm a gran part de la Garrotxa, van provocar esllavissades al costat del riu Llémena, que van afectar la circulació de l’aigua pel canal que alimentava la bassa del Molí i el Molinot, situada dins d’una finca privada al terme municipal de Sant Aniol de Finestres.

L’esllavissada va tenir lloc al tram inicial del canal paral·lel al riu, dins una zona de la xarxa Natura 2000, i d’una àrea d’interès faunístic per presència de barb de muntanya (Barbus meridionalis), i de llúdriga (Lutra lutra).

En detectar l’assecament del canal, els propietaris van alertar el Consorci de l’Estany, en veure baixar els nivells d’aigua de la bassa pel perill que suposava per a les nàiades que hi vivien. Així, es va activar una operació de rescat d’urgència, que va permetre retirar 700 exemplars vius, gràcies a la intervenció del personal del Consorci. Van ser traslladats al laboratori de cria de nàiades que el Consorci de l’Estany té a Banyoles, on s’han alimentat i cuidat fins al seu alliberament.

 Restitució del canal

Per tal de restituir el cabal d’aigua en el canal que alimenta la bassa del Molí i el Molinot, aquest mes s’ha dut a terme una actuació amb el suport de personal de Forestal Catalana, que ha sumat una inversió de més de 5.800 euros, per part del Departament de Territori i Sostenibilitat. Les obres han permès la retirada d’arbres caiguts sobre el canal, vegetació i terres, i l’adequació de l’estructura. A més, es va entubar el tram del canal amb risc d’esllavissada, per garantir la circulació de l’aigua. 

 Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life