http://www.consorcidelestany.org/index.php?tret-daeinici-de-la-campanya-de-prevencia-de-la-introduccia-daeespacies-exatiques-daeaigua-dolaa-a-les-conques-del-ter-el-fluvia-i-la-muga

Notícies

Tret d’inici de la campanya de prevenció de la introducció d’espècies exòtiques d’aigua dolça a les conques del Ter, el Fluvià i la Muga

17-07-2015:CPM -

És una de les accions del projecte LIFE Potamo Fauna per a la conservació de les espècies autòctones i inclou la instal·lació de cartells d’alerta i xerrades específiques. 

 

 En el marc del projecte europeu LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga” aquest estiu s’engega una campanya per a la prevenció de la introducció del musclo zebrat (Dreissena polymorpha) i noves espècies de decàpodes i tortugues exòtiques en l’àmbit d’actuació, bàsicament el cranc senyal (Pacifastacus leniusculus) i la tortuga de Florida (Trachemys scripta). La introducció d’espècies exòtiques és una de les principals amenaces per a la conservació de les espècies autòctones i dels ecosistemes en general. Amb una aparença sovint atractiva i inofensiva, algunes espècies exòtiques d’animals esdevenen invasores, establint poblacions abundants i àmpliament difoses per la manca de depredadors naturals o de malalties que els afectin directament. Les espècies exòtiques invasores també poden ocasionar problemes per a la salut pública i les activitats econòmiques. La campanya s’allargarà fins a la finalització del projecte, el desembre de l’any 2017.

La campanya inclou l’edició de 6.000 díptics, la col·locació de cartells informatius al territori (8 de musclo zebrat, 3 de cranc senyal, 1 de cranc americà, 1 de cranc dels canals i 7 de tortuga de Florida), xerrades amb col·lectius específics amb un paper destacat en la prevenció de la introducció d’aquestes espècies com empreses turístiques dedicades a la pesca i la navegació, caiacs, pescadors, agents rurals, etc. i presència en certàmens i concursos de pesca, així com competicions de piragüisme per desenvolupar tasques d’informació al voltant de les espècies exòtiques d’aigua dolça.

Els cartells de musclo zebrat s’instal·len en embassaments i punts de navegació, els de decàpodes exòtics en zones de pesca i els de tortugues exòtiques en zones fluvials amb alta densitat de població. Aquests incorporen un codi QR que enllaça amb el díptic informatiu editat i que també està disponible a la pàgina web del projecte (www.lifepotamofauna.org).

El projecte en el seu conjunt té un pressupost d’1.900.262 euros, finançats el 50% per la Unió Europea. Al llarg dels quatre anys de duració (2014-2017) està previst invertir 124.761 euros (6,6% del pressupost) en accions de recuperació de les poblacions de tortuga d’estany de la xarxa Natura 2000 gironina.

LIFE Potamo Fauna és executat i coordinat pel Consorci de l’Estany conjuntament amb el Consorci del Ter, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Forestal Catalana, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universitat del País Basc. També hi participen financerament la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Banyoles, l’Ajuntament de Porqueres, el Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles i Aigües de Banyoles.  

E1_20150715_NP_exotiques (4) - Còpia.JPG