http://www.consorcidelestany.org/index.php?troben-una-tortuga-mossegadora-a-laeestany-de-banyoles

Notícies

Troben una tortuga mossegadora a l’Estany de Banyoles

29-07-2016:CPM -
  • El seu aspecte crocodilià i la seva potent mossegada la fan atractiva per als aficionats als terraris, però alliberats al medi poden representar un perill.
  • L’exemplar fa menys de 20 cm., però quan són adults poden arribar als 50 cm. i 16 kg de pes.
  • L’alliberament de tortugues aquàtiques exòtiques representa una greu amenaça pels ecosistemes, especialment per a les tortugues autòctones.
 

La tortuga mossegadora (Chelydra serpentina) és una tortuga aquàtica originària de Nord Amèrica. Presenta un gran mobilitat del coll i el cap, semblant al d’una serp, combinat amb unes potents mandíbules, que la fan molt perillosa per les seves fortes mossegades. Vista fora de l’aigua té un aspecte robust, amb la cua i la closca amb protuberàncies com les dels cocodrils. La closca pot arribar els 50 cm en individus molt grans i 16 kg de pes, que en exemplars en captivitat pot augmentar fins als 36 Kg. Viuen en llocs entollats i ombrívols, normalment enterrats en el fang i entre la vegetació, on s’alimenten d’invertebrats, peixos, granotes, rèptils, i, fins i tot, els adults poden depredar sobre petits mamífers i ocells.

 
L’exemplar ha estat localitzat i capturat a l’Estany de Banyoles per tècnics del Consorci de l’Estany. Ha estat retirat del medi i serà traslladat al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera. Representa la tercera captura d’aquesta espècie a l’Estany de Banyoles. Al mateix centre de tortugues de l’Albera ja tenen en exposició un exemplar de grans dimensions de tortuga mossegadora agafada fa uns anys al Matamors (8/6/2001, mascle de 13,2 kg) i una segona en un rec de Banyoles per part de la policia municipal (femella, 2004).L’exemplar es va localitzar en una cuneta inundada al costat la carretera de circumval·lació de l’Estany prop de la sortida de rem. Per la mida era un exemplar jove de 3-4 anys de 20 cm de longitud.
Aquesta espècie es pot comprar per 25-35 euros un exemplar d’un any i els exemplars adults poden assolir més alt valor de mercat. Malauradament el comerç d’aquests animals exòtics, molt poc regulat i difícil de controlar degut a la comercialització per internet entre particulars, acaba generant molts problemes ambientals pel seu alliberament fortuït o intencionat al medi natural.
 
El Consorci de l’Estany ja ha capturat 650 tortugues exòtiques des del 2006, especialment durant els dos últims projectes LIFE Estany 2010-2013 i LIFE Potamo Fauna 2014-2017. El 86 % de les captures són de la típica espècie de tortuga de florida o d’orelles vermelles, però s’han detectat fins a 7 altres espècies o subespècies de tortugues exòtiques, entre elles, la mossegadora, la falsa tortuga mapa o la tortuga pintada. Durant el 2016 s’han capturat només 11 exemplars d’espècies de tortugues exòtiques, el que indica que els esforços dedicats a la retirada d’aquests exemplars estan donant molt bons resultats i que la població de l’estany s’ha reduït molt. Actualment ja es capturen més individus de tortuga d’estany i de tortuga de rierol, les dues espècies autòctones, fins a 37 el 2016, que no d’espècies exòtiques demostrant la bona aclimatació de les tortugues d’estany procedents d’alliberaments iniciats el 2011 i la bona tasca realitzada pel Consorci de l’Estany.
 
Tortuga_mossegadora_2016-07-26 (2).jpg