Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

L’Obra Social “la Caixa”, la Diputació de Girona i el Consorci de l'Estany segueixen potenciant hàbitats d’interès a l’entorn de l’estany de Banyoles

18-02-2015:CPM -

S’han iniciat els treballs del projecte de millora dels boscos inundats al sector de la Puda, a l'estany de Banyoles

  • El projecte representarà la recuperació de 9 hectàrees d'hàbitats naturals inclosos íntegrament dins l’espai natural protegit de l’estany de Banyoles. Es tracta de millorar la qualitat dels boscos de ribera i dels espais oberts de la zona dels aiguamolls de la Puda, al sud de l’estany de Banyoles.
  • Sis persones del Centre Especial de Treball COIET estant duent a terme els treballs de millora.
  • Els treballs s’emmarquen dins del conveni de col·laboració establert entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa” per conservar i millorar els espais naturals de la demarcació de Girona, alhora que es fomenta la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social.

 Banyoles, 18 de febrer de 2015. El director de l'Àrea de Negoci de "la Caixa" al Pla de l’Estany, Jaume Morell; el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm; el president del Consorci de l'Estany i alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i el director del Consorci, Jordi Bosch Batlle, han presentat avui els treballs de restauració dels boscos inundats i dels espais oberts de la zona dels aiguamolls de la Puda.

Des del passat mes de desembre de 2014, el Consorci de l'Estany, en el marc del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l'Obra Social “la Caixa” per a la millora dels espais naturals, ha iniciat els treballs del projecte que duu per títol «Millora dels boscos inundats al sector de la Puda, a l’EIN de l’estany de Banyoles».

Gràcies a aquest acord, s’han pogut invertir 20.000 en la millora d'hàbitats d'interès comunitari adjacents a l'estany, alhora que s’ha afavorit la inserció laboral de sis persones del COIET, el centre ocupacional especial de treball de referència al Pla de l'Estany.

Làrea dactuació

Làrea dactuació se situa a la zona sud de l’estany, dins el municipi de Banyoles. Una part de les finques són públiques i la resta són finques de titularitat privada, els propietaris de les quals han subscrit un conveni amb el Consorci  per a la gestió i la conservació dels valors naturals, com és el cas del projecte que avui es presenta. Totes les finques on s’actuarà, que representen una superfície total de 9 ha, estan incloses íntegrament dins l’espai natural protegit de l’estany de Banyoles, que forma part de la Xarxa Natura 2000 i del catàleg internacional RAMSAR, com a zona humida d’interès mundial.

El projecte

L’objectiu principal del projecte és la millora de la qualitat dels boscos de ribera i dels espais oberts de la zona dels aiguamolls de la Puda, al sud de l’estany de Banyoles, concretament a l’entorn de l’estanyol de la Cendra i l’estanyol de Montalt, i fins al Passeig Dalmau. Des del punt de vista ambiental, es vol millorar estructuralment i qualitativament la composició específica d’aquests tipus d’hàbitats. El potencial de recuperació d’aquests hàbitats a la zona d’actuació és molt elevat, gràcies a la qualitat i al grau d’humitat del sòl present, que es troba entollat durant períodes més o menys extensos al llarg de l’any.

Els boscos de ribera, les formacions de jonqueres, les formacions de càrex, els prats humits i els aiguamolls d’inundació temporal, són hàbitats d’elevat interès a l’espai natural protegit de l’estany de Banyoles. Aquests ambients recullen espècies de fauna protegides per la Directiva Hàbitats 92/43/CEE com per exemple els cargols Vertigo moulinsiana i Vertigo angustior o altres espècies d’interès forestal com és el cas del picot garser petit (Dendrocopos minor), entre d’altres.

Actuacions concretes

Es tallaran peus d’arbres morts i en perill de caiguda, sobretot aquells que puguin afectar els espais públics i, per tant, que puguin suposar un perill pels vianants, com ara els arbres que estan molt a prop del Passeig Dalmau o al costat de l’itinerari 2 (Ruta de la Puda i les Estunes). També es retirarà la biomassa morta provinent dels arbres caiguts ja fa uns anys, que han provocat la desestructuració del sotabosc. A la vegada, en punts concrets, es desbrossarà selectivament el sotabosc per tal de millorar-ne la qualitat, actuant sobre punts d’acumulació de biomassa resultants del creixement abundant de les bardisses. Finalment, es portarà a terme una tallada d’espècies ornamentals que provoquen l’alteració dels hàbitats naturals que ocupen.

Totes les actuacions les realitza una brigada de sis persones del Centre Especial de Treball, COIET, empresa pública integrada dins del Consell Comarcal del Pla de l’Estany que fa possible la contractació laboral de persones majors de 18 anys, amb discapacitat intel·lectual, física o trastorn mental, amb un certificat de disminució igual o superior al 33%.Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life