Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

S’inicien les obres de restauració del bosc de ribera de la riera de Can Morgat

12-06-2023:CPM -

El Consorci de l’Estany ha iniciat durant aquest desembre els treballs de restauració de la riba dreta de la riera de Can Morgat a Porqueres, just a tocar la carretera de circumval·lació. Aquests treballs estan inclosos en el marc del LIFE-PROJECTE ESTANY i l’objectiu és recuperar els boscos de ribera de l’entorn de l’Estany i millorar l’hàbitat per a espècies com la tortuga d’estany o els amfibis.

Aquesta actuació té com a principal objectiu l’eliminació de la vegetació exòtica de l’entorn de la riera de Can Morgat i la recuperació del bosc de ribera autòcton al tram baix de la riera de Can Morgat. Aquesta riera històricament ha sofert la degradació per usos agrícoles i una progressiva canalització i ampliació de les motes. Amb aquesta actuació es pretén naturalitzar la riera i ampliar la superfície ocupada per boscos de ribera que ajudaran a millorar la connectivitat forestal i la funció de la riera com a corredor ecològic oferint un nou hàbitat per a la fauna i flora d’interès, com les tortugues d’aigua, els amfibis o la llúdriga. Es tracta d’una nova actuació a la zona de Can Morgat que complementa la restauració de llacunes i altres actuacions de millora de la mateixa riera que ja s’han fet amb l’objectiu de recuperar ambients aquàtics amb un interès prioritari de protecció i conservació.

Per a l’elaboració del projecte ha estat necessària la compra dels terrenys objecte de l’actuació, uns terrenys dedicats actualment al conreu. S’han comprat uns terrenys de 2750 m2 de superfície, una franja de terra de 15 metres d’ample per 150 de llargada al costat de la riera, que passen a ser propietat de l’ajuntament de Porqueres i han suposat un cost de 6.500 euros.

Un cop adquirida la finca s’ha realitzat una actuació d’eliminació de vegetació exòtica, especialment canya (Arundo donax) i una neteja de la vegetació de la zona. Finalment durant la segona setmana de desembre s’han iniciat les obres amb una màquina giratòria per a eliminar la mota del costat de la riera, reperfilar el terreny, millorar i naturalitzar l’entorn de la riera i crear una nota mota per evitar la inundació dels camps de conreu adjacents. L’actuació ha costat uns 11.000 euros. Els costos total d’aquesta actuació que pugen a 17.500 € són sufragats a través del pressupost previst en el Projecte Estany, aportació finançada pel programa LIFE de la Comissió Europea i el Consorci de l’Estany, l’ajuntament de Porqueres, l’ajuntament de Banyoles, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, l’Agència Catalana de l’aigua, la Diputació de Girona i Aigües de Banyoles.

A inici de febrer, aprofitant la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides està prevista una plantada popular d’arbres de ribera autòctons a la zona en la qual podrà participar la gent de la comarca. Amb la plantada de salzes, freixes, sanguinyols, aladerns, saüquers i altres espècies es donarà per finalitzada l’actuació.

Copia de Obres_RieraCanMorgat_11122012 (48).jpg

Copia de Obres_RieraCanMorgat_11122012 (48).jpg

Copia de Obres_RieraCanMorgat_11122012 (76).jpg

Imatges de les actuacions

Riera_Morgat_abans_ActuacióC8_web.jpg

Riera_Morgat_abans_ActuacióC8_web.jpgMapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life